úvod - média - komentáře - Slováci bojují proti české nivě

Slováci bojují proti české nivě

Brněnský deník | 28. 1. 2014

Praha – Bratrovražedný boj o tradiční potraviny v Evropské unii pokračuje. Nejdřív Slovákům vadily české uzeniny, poté sýr s modrou plísní a teď šunka. V Bruselu usilují o to, aby Jihočeská niva přišla o ochrannou známku a pražská šunka ji nezískala.

Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva, které vyrábí Madeta v Českém Krumlově, mají chráněné zeměpisné označení od roku 2010. Už tehdy bylo Slovensko jediné, které stálo proti Česku. Bálo se totiž o svou vlastní nivu, kterou vyrábí Levické mlékárny.

„Platná evropská legislativa připouští pouze dva důvody pro zrušení zeměpisného označení, a sice nerespektování podmínek zeměpisného označení ze strany jeho držitele a nedodání výrobku chráněného zeměpisným označením na trh po dobu sedmi let,“ uvádí europoslanec Jan Březina, který na spor upozornil. Zároveň Madetě navrhl, aby na Slováky podala žalobu na zrušení ochranné známky pro nivu, která platí na území Slovenska. „Naše zastoupení v Bruselu nás o podání Levických mlékáren informovalo. Podání ale není veřejně dostupné, takže jeho přesné znění neznáme, a nemůžeme se proto vyjádřit podrobněji,“ komentovala to mluvčí podniku Marta Faktorová.

Podle agrárního analytika Petra Havla je boj o nivu zbytečný. „Obě strany by se měly dohodnout, aby si vzájemně neházely klacky pod nohy. Slováci nedělají nic proti evropskému právu. Je ale trošku smutné, když je to mezi českou a slovenskou stranou, kde by mělo docházet spíš k nějaké dohodě,“ řekl Deníku.

Před pár lety se přitom slovenští a čeští zpracovatelé masa dokázali dohodnout na společném postupu u uzenin. Konkrétně se to týkalo loveckého a liptovského salámu, spišských párků a špekáčků, které se začaly vyrábět užvdobě, když jsme byli Československo. Slováci nejdřív žádost o ochranu podali sami, nakonec jsme ji získali společně.

 

Vadí také šunka

Nyní jsou Slováci jediní, kteří blokují českou žádost o udělení zaručené tradiční speciality pro pražskou šunku. „Proti této žádosti vznesly loni námitky čtyři členské státy Evropské unie – Slovensko, Rakousko, Německo a Itálie. Po několika měsících náročného smírčího řízení se české straně nedávno podařilo nalézt dohodu se třemi státy, s Německem, Rakouskem a Itálií,“ upozorňuje Jan Březina, který se v Unii zabývá ochranou českých výrobků.

Česká pražská šunka je zvláštní svým řezem, jako jediná totiž zachovává oválný tvar masa. Pokud bychom o ochranu šunky žádali společně se Slováky, museli by se čeští výrobci přizpůsobit slovenské výrobě, která maso naráží do polyamidového obalu. To by podle Březiny znamenalo slevit z tradiční a výjimečné kvality.

Kdyby Jihočeská niva o ochranu přišla, nic by to pravděpodobně nezměnilo. Podle agrárního analytika Petra Havla by značka měla jen menší reklamní sílu. „Je to marketingový souboj, který se spotřebitele nijak netýká. Lidé ji budou kupovat i bez označení,“ uzavírá.

Kromě Madety, která vyrobí přes 2000 tun nivy ročně, stejný sýr pochází také z Mlékárny Otinoves a Dolního Přímu. Oba podniky ho ročně vyrobí 1200 tun.

 
GALERIE
Evropský parlament | EPP